TYSKLAND: MOSEL, RHEINGAU

14 September 2013 - 21 September 2013

OBS! Startdatum för denna resa har redan passerat!

Vinkryssning Mosel & Rhen

Ljuvlig flodkryssning i skördetid

Vinresa Tyskland: Mosel, Rheingau -  Vinkryssning Mosel & Rhen

Romantisk flodkryssning med M/S Normandie genom tyska sagolandskap på Mosel och Rhen. De vackra floddalarna bjuder på vyer med riddarborgar, böljande vinodlingar och pittoreska medeltida byar. Från våra strandhugg når vi Tysklands äldsta stad Trier, Cochem samt de välkända vinstäderna Bernkastel och Rüdesheim. Vår kryssningssäsong avslutas med en skräddarsydd vinkryssning tillsammans med vår vinexpert Jan Holmström.

DAG 1. FLYG TILL FRANKFURT
Vår romantiska flodkryssning på Mosel & Rhen startar med flyg till Frankfurt i Tyskland. Från flygplatsen tar vi buss till staden Koblenz. Följ med ombord på vårt flodkryssningsfartyg M/S Normandie. Välkomstdrink och trerättersmiddag ombord.

DAG 2. KOBLENZ – ZELL – TRABEN TRARBACH
Under förmiddagen stävar fartyget fram genom den romantiska Moseldalens vindlande vindalar och målet är den lilla korsvirkesstaden Zell, känd för vinet ”Schwarze Katz”. Efter lunch ombord har du möjlighet att följa med på en tilläggsutflykt med buss till Monastery Machern, ett tidigare benediktinerkloster från 1084. Här finns möjlighet att handla likörer och besöka ett leksaksmuseum med en fin kollektion av ryska ikoner. Vidare åker vi till tvillingstaden Traben Trarbach dit vårt fartyg förflyttat sig. Staden är, liksom många andra byar längs Mosel, känt för sitt förträffliga vita vin och mot tillägg besöks en gård för provsmakning av de utsökta viner som odlats i Rheinland-Pfalz. I byn finns många trevliga Weinstuben.

DAG 3. TRABEN TRARBACH – MEHRING/ TRIER
Fartyget stävar till Mehring, ca 15 km från Tysklands äldsta stad Trier, belägen nära den franska gränsen. I flera av byns källarvalv kan man smaka lokala läckerheter och de närliggande gårdarnas egna Riesling viner. Här kan du mot tillägg följa med på en rundtur till Trier. Under turen bekantar vi oss med stadens berömda byggnader och monument varav inte mindre än nio återfinns på UNESCO:s världsarvslista, bl a den gamla romerska stadsporten Porta Nigra. Vi fortsätter sedan till Petrusberget, varifrån du har en hänförande utsikt över landskapet.

DAG 4. MEHRING – BERNKASTEL.
En härlig seglats till vinstaden Bernkastel-Keus väntar på förmiddagen då fartyget fortsätter nedströms. Vi lägger till i den lilla staden efter lunch. Under eftermiddagen finns tid att åka med på en tillvalsutflykt till riddarborgen Landshut, med sina milsvida vyer över de böljande vinodlingarna. Allt sedan romarna upptäckte de bördiga sluttningarna har Moseldalarna varit ett av Tysklands främsta vindistrikt. Enligt tradition stimulerar odlarna jorden med skiffer för att ge värme åt plantorna, vilket leder till den karakteristiska mineral-tonen som gäller för Rieslingvinerna. På kvällen serveras kaptensmiddag ombord.

DAG 5. BERNKASTEL – COCHEM
Tidigt på morgonen kryssar vi vidare mot Cochem som vi anlöper efter att vi har passerat fyra slussar. Staden är vackert belägen nedanför det pampiga slottet Reichsburg som tronar på sin klippa. Stadsvandring till fots med möjlighet till shopping. Efter middagen ombord erbjuds ett tillvalsarrangemang med besök hos en av de lokala vinproducenterna, familjen Hieronimi. De berättar om sin vinproduktion och bjuder på smakprov av husets egna viner.

DAG 6. COCHEM – RÜDESHEIM
Vi tar oss längs den bördiga Moseldalens flodbågar och seglar in på Rhen, vars natursköna omgivning utnämnts till världsarv. Vi passerar flodens smalaste del och de romantiska vyerna kring den mytomspunna Loreleyklippan för att senare ankomma till den gemytliga vinstaden Rüdesheim. Det ges även möjlighet att köpa biljett för att åka med linbana upp till minnesmonumentet Germania på Niederwald. Härifrån har du vidsträckta vyer över Rhendalen. Promenad på livliga gågatan Drosselgasse med sina korsvirkeshus och passa på att besöka ett av de lokala caféerna för att njuta av en kopp av det berömda ”Rüdesheimer kaffee”.

DAG 7. RÜDESHEIM – KOBLENZ
Efter frukost lämnar vi den trevliga staden för att åter segla förbi Loreleyklippan och tillbaka till Koblenz, slutdestinationen för denna mycket populära kryssning.

DAG 8. HEMRESA
Frukost ombord. Vi checkar ut för transfer till Frankfurt. Returflyg till Skandinavien.

KRYSSNING MED CICERON
Vinoraklet och gastronomen Jan Holmström delar med sig av sin enorma expertis om de olika vinerna.


Pris fr

16.995:-

Ingår i priset

– Reguljärflyg till Frankfurt t/r
– Flygplatsskatter och säkerhetsavgifter
– Transfer till fartyget t/r
– Del i utsides 2-bäddshytt, däck 1
– Välkomstdrink
– Utflykter enligt program
– Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
– Eftermiddagskaffe/te ombord
– Underhållning och aktiviteter ombord
– Vinproving på vingård
– Dricks ombord
– Lokalguider
– Grand Tours reseledare
– Grand Tours ciceron

Utflykter

Under kryssningen ingår ett flertal utflykter och arrangemang iland. Förutom dessa finns det flera utflykter som tillval. Anmälan till dessa frivilliga utflykter måste ske senast tre veckor före avresan. Därefter bokas och betalas dessa ombord. Betalning av utflykter ombord sker kontant i svenska kronor till reseledaren.

M/S Normandie

Byggd 1989. Renoverad 2008. Fartyget är 91,2 meter långt och 10,5 meter brett. Besättningen 21 personer. Antal passagerare ca 100. Ombord finns reception, restaurang, bar med dansgolv, souvenirshop, bastu samt soldäck. Ej hiss. Hytterna är utsides med fönster, garderob, luftkonditionering, två separata sängar, radio, tv, hårtork samt dusch/wc.

RESEARRANGÖR:

Grand Tours
Drottninggatan 92-94, 1 tr
103 69 Stockholm
www.grandtours.se

Tel 08 - 24 15 25
Epost info@grandtours.se